Монополи събужда предприемаческия дух на децата

Гергана Грънчарова 09 Апр. без коментари монополи-уроци-по-финансова-грамотност-за-деца

През миналата година една прочута бордова игра отпразнува впечатляващ юбилей – „Монополи“ стана на 80 години. Наричат я хитова класика сред настолните игри, хвалят я като отлично семейно забавление, препоръчват я за първите стъпки на децата във финансовата грамотност. И тя си го заслужава – на пазара вече има достатъчно много нейни съвременни конкуренти, но Монополи си остава най-разпознаваемата финансова игра, купувана по цял свят. Да не говорим за световните знаменитости от бизнеса, за които тя е не само любима игра от детството, но и житейски пътеводител в сложния им кариерен път на предприемачи.

Защо да играем на Монополи с децата си?

Първият и най-очевиден отговор се крие в образователния потенциал на играта. Можете да я използвате като упражнение по смятане и като урок по боравене с банкноти с различен номинал. Много родители се затрудняват да намерят начина, по който да говорят с децата си за пари. В играта това е лесно, достъпно и забавно.

Играта учи на понятия от реалния свят – инвестиция, банка, покупка, продажба, собственост, заем, доход. Децата, привикнали с тези понятия в ранна възраст, ще боравят умело с тях в живота си като възрастни.

Монополи, както и всяка друга настолна игра, може да бъде универсално средство за общуване и съпреживяване. Случвало ли ви се е да казвате „Не намирам общ език с детето си“? Покрай покупката на улици, къщи и хотели в играта ще научите много за интересите и за емоционалния свят на детето си.

Докато се забавляват с  Монополи, малчуганите неусетно придобиват и доста по-сложни умения – да управляват ресурси, да планират ходове, да решават проблеми в конкурентна среда, да поемат рискове. Отначало – само на игра, а после и наистина.

Играта развива логическото мислене и умението за разработване на стратегии. Всеки участник в нея много бързо разбира, че късметът от заровете е само част от успеха, при това не най-важната част. Възнаграждават се постоянството, аналитичното мислене, разгадаването на ходовете на противника.

Монополи възпитава умението за добра комуникация и воденето на преговори. Понякога играта предлага ситуации, в които пътят към успеха преминава единствено през договореност, съобразена с интересите и на другите участници. И в живота е така.

И накрая – играта свършва. Някой е спечелил, друг е загубил. До следващия път, в който победител ще е играчът, успял да превърне несполуката си в поука. Какъв по-ценен урок от това, че опитът идва с грешките и от грешките се раждат идеите – за нови стратегии, нови планове, нови възможности. Това е веруюто на всеки предприемач. Бъдещето на вашето дете може би няма да има нищо общо с купуването на къщи и хотели, но ако сте запалили у него духа на предприемач, това вече е шанс за успех във всяка професия. Пример? Монополи е била любимата игра дори на Джон Ленън.