Равносметката: Конфитюр може да се приготви и от мечти. Трябва само да се добавят плодове и захар.

Гергана Грънчарова 31 Дек. без коментари обучение на деца по предприемачество

Обичам декември – не само заради това, че е рожденият ми месец и в него са събрани всички онези вълшебни празници, които можеш да прекараш със семейството си, но и заради това, че трябва да се спреш и да погледнеш назад. Равносметката ми дава възможност да прегледам всички онези неща, които са ми се случили през годината, но с малко по-различен поглед – този на външния, вече излезналия от рутината, човек.

2017 година беше най-тежката ми година досега и смело мога да кажа, че за първи път видях силния си характер напълно сломен и отказващ да се бори за каквото и да било. Може би всички минаваме през подобни ситуации, но е много трудно, когато те ни се случват в най-неподходящия момент и трябва да се съберем почти мигновено, защото бъдещето ни и това на компанията ни зависи изцяло от нас.

 

През 2017 година научих няколко много важни урока:

 1. Екипът е изключително важен за успеха и устойчивостта на всяка една организация. Ако в дадена компания има само един единствен човек, който мисли за бъдещето й, и дърпа всички останали хора напред, в дългосрочен план компанията няма как да бъде успешна.
 2. Личният успех е различен от успеха на компанията.
 3. Успехът няма смисъл ако не е споделен и екипът ти не е до теб.
 4. Никой не може да продаде идеята ти по-добре от теб.
 5. Понякога упоритият и целенасочен труд не е достатъчен – трябва да бъдем търпеливи и да изчакаме правилното време за постигането на целите си.
 6. Дори да имаме много малък бюджет, трябва да измислим начин, чрез който да наемем експерти за конкретната дейност, която искаме да доразвием. Ако не можем да наемем експерти, по-добре да изчакаме известно време.
 7. Ако искаме да бъдем истински щастливи, трябва да се занимаваме с нещо, в което вярваме от цялото си сърце и душа. Ако бизнесът, който развиваме, не съвпада с нашите ценности, то шансът да се откажем от него, когато ни е много трудно, е огромен.

 През 2017 година успях да изгубя себе си и да се изградя отново. Случиха ни се страхотни неща и LeadersPlay доказа, че може да се пребори с всичко, което се изправя на пътя й. 2017 година научи мен и екипа ми, че успехът е въпрос на личен избор и когато знаеш точно къде искаш да отидеш, няма нещо, което може да те спре.

Ето и част от нещата, които постигнахме:

LeadersPlay-интерактивни-обучения-за-деца-финансова-грамотност-предприемачество-личностни-умения

 Продукти

 1. Нанесохме финални корекции във всеки един от курсовете ни.
 2. Създадохме франчайз ръководства на български и английски език за всеки един курс, който предлагаме.
 3. Финализирахме мобилната версия на играта LeadStreet – променихме по-голямата част от интерфейса й, създадохме коледен и великденски арт на играта, пренаписахме историите на героите, балансирахме постигането на целите в играта.
 4. Финализирахме настолната версия на LeadStreet и вече я разпространяваме в Китай.
 5. Пуснахме забавни стикери за iMessage, вдъхновени от героите на LeadStreet.
 6. От ноември 2017 г. LeadersPlay оперира на почти целия азиатски пазар посредством прехвърляне на интелектуална собственост към партньорско предприятие.


Обучения и събития

 •  Лятна академия по предприемачество, социални умения, роботика и дигитално рисуване (за деца между 9 и 12 години);
 • Академия по лидерство, предприемачество и финанси (за ученици между 14 и 19 години);
 • Отворена лекция на тема “Как да направим бизнес от идеите си” (за ученици между 14 и 19 години);
 • Игровизирано обучение на тема “Как да продаваме идеите си” (затворено събитие към Dolls Academy, предназначено за млади момичета);
 • Отворен урок – демонстрация на настолната игра – LeadStreet във Варна (за деца между 7 и 10 години);
 • Отворен урок – демонстрация на настолната игра – LeadStreet в Кюстендил (за деца между 7 и 10 години);
 • Отворена лекция на тема “Как да продаваме идеите си” по време на бизнес конференцията BizzIT Кюстендил (ученици и студенти);
 • Форум на тема “Предприемачът – роден или създаден”, организиран от „Фондация за развитие на предприемачеството“;
 • Отворено събитие на тема “Как да стартираме успешен бизнес в гейм индустрията”, част от ежемесечното събитие Game Dev MeetUp;
 • Форум на тема “Пътят към успеха”, част от Forbes Business Awards 2017, организиран от Forbes Bulgaria

16178978_1300201223352523_8868468559587163189_o

Номинации и награди

Само две години след създаването си, през 2017 година LeadersPlay получи редица номинации и отличия. По-значителните, от които, са:

 •  януари 2017 г. – LeadersPlay получи най-високото отличие и първа награда в категория “Най-добър стартиращ бизнес” на престижните награди Forbes Business Awards, организирани от Forbes България.
 • февруари 2017 г. – LeadersPlay беше сред финалистите за годишните награди на БАИТ в категорията “Стартираща компания на годината”, а мобилната ни игра – LeadStreet беше сред номинираните решения в категорията “Развлекателен софтуер”.
 • април 2017 г. – Гергана получи над 4 номинации в проекта на Дарик радио “40 до 40” и е отличена като един от младите българи под 40 години, които са истинско вдъхновение за обществото.
 • май 2017 г. – LeadStreet е сред селектираните участници в категорията “Best Gaming App” на Webit Awards, а LeadersPlay е избрана като 1 от топ 100 на най-перспективните и бързо развиващи се компании в Европа.
 • септември 2017 г. – Мобилната игра LeadStreet беше избрана като национален победител на World Summit Awards и донесе едно от най-значимите за България отличия, като представляваше единствената българска компания, стигнала до предпоследния етап  на състезанието в категория “Обучение и образование”, отличаваща иновативни дигитални решения измежду 400 международни номинации.

16195030_10206420907920418_1877459817523712268_n-2

Интервюта

Малка част от любимите ни интервюта през 2017 г.:

 • Гергана Грънчарова и LeadersPlay – “Хората казват, че е лудост да правиш едно и също нещо всеки ден и да очакваш различен резултат, но аз вярвам, че някъде в това твърдение е скрита дребна частичка от дефиницията за това какво представлява предприемачеството. Компанията е отражение на принципите, способностите и ценностите на нейния собственик. И тъй като според мен успехът е въпрос на личен избор, вярвам че зад всяко успешно начинание, стои един добре сработен екип, състоящ се от хора, които са уверени в себе си, целеустремени, амбициозни и готови да отстояват принципите си и да се борят до откат за сбъдването на мечтите си”.
 • Българската игра LeadStreet помага на децата да се учат на предприемачество и финанси – “Това, което ме вдъхновява, е израстването на децата по време на обученията, тъй като при нас те се насърчават да мислят и да изразяват мнението си”.
 • За успехите в живота и LeadersPlay 
 • Свръхчовекът с Георги Ненов и Гергана Грънчарова – “Първото нещо, на което учим децата в LeadersPlay, e да бъдат уверени в себе си. За мен това е най-важното житейско умение, което всеки един човек трябва да притежава”.
 • Българска мобилна игра учи децата на предприемачество 
 • Българска игра учи децата да бъдат лидери и предприемачи – “Изграждането на доверие бе трудно в началото, но към днешна дата изключително много ни помага рекламата от уста на уста. Все повече са родителите, които ни имат доверие, и виждат позитивните резултати, които постигаме именно чрез метода на игровизацията”.
 • LeadersPlay: Нашата кауза е да подготвим децата за утрешния ден – “Разработката на мобилни игри е специфичен процес, който отнема много финансови и времеви ресурси, така че не ни се иска да се сравняваме с всички налични сходни продукти. Няколко са нещата обаче, които ни отличават от останалите образователни игри. На първо място, това е цялостният гейм дизайн на играта. Децата я описват като „истинска“, защото е динамична и позволява да се забавляват по-дълго. Самите обучителни елементи са добре интегрирани, за да не правят впечатление на малчуганите и така те усвояват различни умения. Темите, около които е създадена играта – предприемачество и финансова грамотност, представляват иновация както за българския, така и за международния пазар”.

Отзиви от 2017 г.

“Искам да благодаря на екипа ви за днешния ден. Мими отдавна не е попадала на място, където да се чувства така добре, да е удовлетворена от това, което преживява и да харесва атмосферата и децата. Очаквам профила, който ще изготвите за нея с нетърпение. Ще я запиша веднага в курса, който ми препоръчате.”

“Присъствахме на отворения урок във Варна в събота, 01.04. На малчугана много му хареса, благодарим за отделеното време за децата и за хубавата игра. Ще очакваме с нетърпение да откриете курсове и във Варна и да ни информирате, за да се запишем”.

“Едно огромно благодаря за професионализма и различния учебен час. Калоян е възхитен, а той рядко ни споделя какво е правил по време на занятията, които посещава. Ще дойдем пак.”

“Страхотна организация на лятната академия! Вече знаем къде ще бъде Никола през следващата лятна ваканция.”

“Мобилната игра е много хубава, полезна и образователна. Радвам се, че има и такива игри”.

“LeadStreet e игра, която играем цялото семейство заедно. Тя е чудесен начин да прекараме времето си, забавлявайки се и учейки едновременно. Играта ни дава възможност да дискутираме с децата си въпроси, свързани с финанси и семеен бюджет, с поставяне на цели и постигането им със средствата, които имаме на разположение. Резултатът е повече отговорност и зрялост у децата и много забавление за всички нас”.

LeadersPlay-интерактивни-обучения-за-деца-финансова-грамотност-предприемачество-личностни-умения

Какво ни предстои през 2018 година?

Правейки тази равносметка, осъзнавам, че през 2017 година постигнахме много високи резултати и поставихме началото на мащабни проекти, които постепенно ще започнат да променят методите на образование не само в България, но и по целия свят. Доверието се печели с работа и все повече са хората, които вярват в желанието ни да насърчаваме децата да бъдат мотивирани, самостоятелно мислещи и разчитащи на себе си личности.

През 2017 г. се научихме да мечтаем, да падаме, да ставаме, да си поставяме недостижими цели и да ги постигаме – просто така, на инат. Това, което можете да очаквате от нас през 2018 г., е:

 1. утвърждаване бранда на компанията на азиатския пазар;
 2. разширяване на дейността на компанията в Америка и поне 20 развити европейски града;
 3. отдаване на курсовете на LeadersPlay под формата на франчайз за София, Пловдив, Варна и Бургас.

Ако смятате, че имате необходимите умения, за да управлявате обучителен център на LeadersPlay в България, не се колебайте да се свържете с нас.

                                                                   Конфитюр може да се приготви и от мечти.

                                                                                Трябва само да се добавят плодове и захар.