Какво се случи по време на Лятна академия по предприемачество и програмиране?

Гергана Грънчарова 02 Авг. без коментари Лятна академия по предприемачество и програмиране

 

На 04.07.2016 година стартира първата по рода си целодневна Лятна академия по предприемачество и програмиране, базирана изцяло на интерактивни методи за обучение. Академията беше с продължителност от един месец и в занятията се включиха 60 деца на възраст между 7 и 12 години.

Предприемачество

Занятията по предприемачество бяха организирани от LeadersPlay. В основата на обученията, които екипът ни проведе, беше заложено схващането, че всеки избор, който детето прави, води до едно или друго дългосрочно последствие.

По време на обученията по предприемачество запознахме децата с поставянето и постигането на цели, разликите между умения и качества и какво представлява компетенцията “предприемчивост”. Поговорихме си за това кои хора са предприемачи, с какво се занимават и кое е това нещо, което прави някои от тях успешни.

Лятна академия по предприемачество и програмиране

Децата имаха възможността да изградят седем цялостни проекта под формата на собствени компании, част от които бяха свързани с дигиталните технологии. Етапите, през които сформираните екипи преминаха по време на тези проекти, бяха: измисляне и създаване на продукт, определяне на целева група, на която да продадат продуктите си, поставяне на крайна цена, избор на екип и други.

Децата имаха възможността да създадат лога и реклами за продуктите си, да разпределят роли и заплати, да научат какво са приходи, разходи и бюджет и да направят първите крачки в продажбите.

Лятна академия по предприемачество и програмиране

Обученията, изградени от екипа на LeadersPlay, са базирани изцяло на игрови модели, което позволи на преподавателския екип да запознае в дълбочина децата със сложните на пръв поглед понятия, докато те искрено се забавляват, прилагайки на практика наученото под формата на различни игри и симулации.

Освен че се забавлявахме изключително много по време на занятията, децата придобиваха и ключови личностни умения като: работа в екип, ефективна комуникация, презентационни умения, творческо мислене и лидерство.

Лятна академия по предприемачество и програмиране

Програмиране

Занятията по програмиране бяха организирани от екипа на SoftUni Kids. По време на техните часове децата получиха знания за основни понятия като: компютър, входящи и изходящи устройства, програмен код, алгоритъм, цикъл в програмирането, хардуер, софтуер, пиксел и други.

Основен акцент в занятията, водени от екипа на SoftUni Kids, бяха RGB палитра и координатна система. Децата се учиха как да създават електронни изображения чрез писане на програмен код, който се използва от платка Arduino. Работиха в екипи, направиха множество алгоритми, които програмираха с помощта на Scratch.

Лятна академия по предприемачество и програмиране

Спорт

Спортните занятия бяха водени от екипа на FitKids. Те предложиха разнообразна програма от упражнения и игри, която целеше развиването на физическата култура на децата и запознаването им със здравословния начин на живот.

Какво споделиха родителите?

„Детето беше много щастливо и въодушевено, харесваше целия екип, много се забавлява и ще се радваме ако организирате и занятия през годината. Весело лято на всички!“

„Днес Иван бързаше, за да бъде първи. Благодарим за чудесната седмица! Ще дойдем отново!“

„Децата останаха много доволни и откриха нови интереси.“

„Към този момент детето ми никога не е искало да отиде на занимание, избрано от мен с такъв ентусиазъм. Благодаря ви!“

„Очакваме с нетърпение занятията през годината.“

„Невероятни сте. Продължавайте с този ентусиазъм и занапред!“

„Благодаря и поздравления за добрата работа. Успех!“

„Страхотен екип с умения да работи с деца!“

„Благодаря за хубавото и полезно изкарване! Ще дойдем отново.“