Ако искаш промяна в бъдещето, бъди промяна в настоящето

Гергана Грънчарова 22 Мар. без коментари млади посланици на технологиите и иновациите

Светът около нас се променя по-бързо, отколкото можем да си представим. Днес достъпът до информация и възможностите за образование са все по-тясно обвързани с нови технологии, с нови умения и нови идеи. Това са предизвикателствата, за които трябва да подготвим децата си, ако искаме да сме спокойни за бъдещето им.

Основното, което бизнесът в България установява като проблем, е липсата на креативност и практически умения у децата, които трябва да се развиват още от средното образование. За промяна в тази посока работи проектътМлади посланици на технологиите и иновациите на Майкрософт и Иновейшън Стартър, фокусиран върху технологичните умения, дигиталната грамотност и развитието на креативно и иновативно мислене на младите хора у нас.

Това е наистина прекрасна инициатива, в която компанията за образователни услуги LeadersPlay разпознава идеите си за ново качество на образованието и подкрепя като партньор. Ние вярваме в таланта и потенциала на българските деца и споделяме отговорността за бъдещата им реализация с нашите програми в областта на финансовата грамотност, предприемачеството и личностните умения, които стимулират самостоятелното и критичното мислене и им помагат да бъдат предприемчиви и креативни, да се изявяват като лидери, да умеят да си поставят цели и да търсят пътища тези цели да бъдат постигнати

Финалният етап на проектаМлади посланици на технологиите и иновациите“ ще видим  на 25 март, когато стоте класирани за участие ученици от цялата страна ще имат възможност да посетят еднодневен уъркшоп в София. В рамките на форума те ще разработят свои собствени приложения за телефон, таблет или лаптоп чрез различни технологии на Майкрософт; ще участват в няколко практически, интерактивни работилници на тема дигитална грамотност; ще работят върху модели за творческо и иновативно мислене и за разрешаване на конкретни казуси. На събитието младите хора ще могат да представят и свои идеи за това, как да се подобри българската образователна система. След това – като истински посланици на технологиите и иновациите, те ще разпространяват новите знания сред своите съученици и ще ги „запалят“ за участие в проекта и през следващата година.

„Ако искаш промяна в бъдещето – стани промяна в настоящето“, е казал Махатма Ганди. Амбициозните и мислещи професионалисти у нас, които разбират същността на идеята не са малко, а бъдещето на децата ни си заслужава всяко усилие.