Как да научим децата да работят в екип?

Гергана Грънчарова 09 Мар. без коментари работа-в-екип-как-да-научим-децата

Умението да се разбираш с околните винаги е било ценна характеристика на личността, но то е с нова, много по-значителна тежест в съвременния свят. Добрата комуникация и умението за работа в екип днес се считат за ключови компетенции, не по-малко важни от образованието и квалификацията за една успешна реализация. А кой родител не би искал докато детето му расте, да се научи да гради успешно своята устойчива конструкция от хармонични отношения – първо вкъщи, после в училище, в работата, в ежедневието, в личното общуване? Можем ли да му помогнем?

Общувайте, но не се налагайте

Споровете и караниците между децата у дома, в градинката пред блока или на детската площадка са нещо неизбежно. Те притесняват родителите, но в същото време са територия, на която децата се учат да общуват в колектив и да правят компромиси. Не се намесвайте без нужда, дори да има малко писъци и сълзи. Дайте им възможност да разрешат конфликта самостоятелно. Разбира се, понякога за това няма да ви стигне нито времето, нито търпението, но и не бива децата да очакват винаги някой друг да реши проблема. Накарайте всяка страна да изложи аргументите си.

Разпределете ефективно задачите

В малкия семеен колектив винаги има работа за вършене. Въведете екипния принцип, като разпределите правилно задачите според това кой в какво е по-добър. Ако детето върши това, което му допада, расте мотивацията му, а и резултатите са по-добри. Ще има и задачи, които никой не иска, но без тях не може. Тогава подчертайте крайния резултат, който ще е добър за всички.

Похвалете ги

Всеки човек – голям или малък, би се зарадвал на похвала. В случая похвалата е в контекста на полезната работа, свършена за колективното дело. Трябва обаче да бъде искрена и заслужена. Ако влагате повече ентусиазъм в похвалите към детето си, думите ви ще загубят своята ценност и мотивираща сила.

Подкрепете ги

За работата в екип подкрепата е много съществено нещо. Особено ако става дума за деца. Помагайте им, като не забравяте, че помощ означава да подпомогнете процеса, но не и да го завършите вместо тях.

Дайте свобода на идеите им

Обсъждайте с децата си плановете на вашия семеен колектив. Всеки човек може да допринесе с нещо за общата работа. Децата ще ви изненадат със своите идеи, но ще ги споделят с вас, само ако се чувстват свободни да ги изразяват и знаят, че ще им обърнете внимание. Въображението се проявява, когато му се даде пространство да се разгърне.

Заедно можем повече

Да научите децата си от малки, че работата в екип е по-лесна и по-ефективна от това, да я свършиш сам, не е кой знае колко сложно. Достатъчно е сами да не пренебрегвате тази чудесна възможност – да разделяте с някой друг вашите задължения и отговорности. Децата схващат бързо!

Живеем в колектив и работим в екип – това е съдбата ни. Да не забравяме тогава, че за това са ни нужни способност да се разбираме с околните и да не се налагаме, да постигаме баланс между собствените си идеи и идеите на другите, да даваме своя принос при постигането на общите цели, да уважаваме индивидуалните разлики. Докато възпитавате детето си в тези принципи, вие наблюдавате и коригирате и собственото си поведение.

Кой знае, може би утре уменията ви за работа в екип ще се окажат много важни.