Финанси 404

Гергана Грънчарова 15 Февр. без коментари Финанси 404 Finance 404

Финансите влизат в час

Нивото на финансовото образование по целия свят е крайно недостатъчно. Това е факт, установен от десетки проучвания. Не е по-различно и у нас. Според анкета за финансовата грамотност в България, направена от Световната банка през 2010 г., около 60% от анкетираните заявяват, че или нямат финансови знания, или те са много лоши. Още по-тъжна е картината сред младите хора – 82% от 16-17 годишните споделят, че нямат никаква финансова култура.

„Финанси 404“.

Промяната – на един лектор разстояние

LeadersPlay дава началото на мащабното събитие „Финанси 404“, насочено към повишаване на финансовата грамотност на учениците. Искаме да провокираме интерес у децата към управлението на парите, като започнем от личните им средства, да им дадем достатъчно информация за възможностите и изборите, да ги научим да разбират как работят банките, какво представляват инвестициите, кредитите, застрахователните услуги и данъците. Колкото по-рано децата разберат ролята на парите в личния, семейния и обществения живот, толкова по успешно те ще усвоят полезни навици и ще изградят увереността и самочувствието на свободни и инициативни личности.

Как ще го направим

„Финанси 404“ е образователна инициатива, която ще събере в класната стая учениците с изявени професионалисти, натрупали опит в реалния свят. Представители на различни компании – финансисти, бизнесмени, предприемачи, или просто личности, мотивирани от целите на инициативата, ще влизат в час, за да разкажат на децата своя личен опит – с успехите, грешките и поуките. Те ще запознават децата с основите на управлението на личните средства, ще провокират предприемаческия им дух и ще работят за повишаване на финансовата им култура – едно истинско умение за живота.

Кой ще се включи

Кампанията ще тече от 15 февруари до 30 юни. В нея могат да се включат всички български училища, без значение от техния профил. Те ще бъдат посетени от лектори, които работят на доброволни начала. Беседите с децата са планирани за 1 учебен час.