7 съвета за възпитание на финансова грамотност у децата

Гергана Грънчарова 11 Ян. без коментари възпитание на финансова грамотност у дома

 

Много родители биха искали да възпитат у своите деца доброта и безкористност, трудолюбие и честност. Няма как да възразим. За други е по-важно да обяснят на подрастващите, че високото образование и добре платената работа ще им помогнат да изживеят живота си достойно и интересно. И те имат своето право. Но колко са тези, които знаят как да научат децата си да се отнасят към парите рационално и грамотно? И не е ли финансовата грамотност една от пренебрегваните сфери в образованието у нас? И не липсва ли тя във възпитанието у дома?

„Когато обучавате децата си на основните финансови принципи, вие им давате силата да поемат в свои ръце контрола над финансовата си съдба“, казва всепризнатият експерт по финансите – Робърт Кийосаки. Те ще имат тази сила, независимо каква кариера са избрали или колко пари изкарват. Солидните финансови умения са жизнено необходими, ако искате да подготвите детето си най-добре за бъдещето. Получаването на повече пари само по себе си не ни прави непременно по-богати. По-важното е да се разбере, че с всеки лев, който харчим, ние правим някакъв избор и всеки направен избор води до едно или друго дългосрочно последствие.

Парите са инструмент за обучение

Колкото по-рано децата разберат ролята на парите в личния, семейния и обществения живот, толкова по-успешно те ще усвоят полезни навици. Финансовата грамотност, както и всяка друга, се усвоява постепенно в течение на времето като се върви от по-простото към по-сложното с натрупване на нови знания и утвърждаване на полезни умения. Добрите навици във финансовата сфера от най-ранна възраст не само ще предпазят децата ви от бъдещи сериозни грешки, но и ще им дадат повече самостоятелност, увереност и самочувствие в различни житейски ситуации. Парите са инструмент за обучение и само от вас зависи как ще го използвате. Без да забравяте, че има основни принципи, но няма универсални правила. Всяко дете е различно – така, както всяко семейство е различно.

Да започнем обучението по финансова грамотност с джобните

Най-простият и ефективен инструмент, при това достъпен за всеки родител – това са джобните пари, които даваме на децата. Разбира се, тук има много дискусионни моменти – от каква възраст, в какъв размер, даром, за добри оценки или за някаква свършена работа? На повечето от тези въпроси ще трябва да си отговорите сами, следвайки собствените си възгледи. Само не забравяйте, че важното е не срещу какво и колко пари ще получава детето ви – важното е да го научите да бъде финансово отговорно.

 

1.Децата трябва да разполагат с известна сума за себе си.

За възпитаването на финансова грамотност е нужна реална среда. Важно е детето да има собствени пари, с които да разполага. Само през личния си опит то ще се научи да ги съхранява, харчи и спестява. По ваш избор можете да започнете от началното училище, когато се научи да смята.

2.Обсъдете с децата открито политиката за даване на джобни във вашето семейство, обвързана с конкретни изисквания.

Тук най-важното е да обясните вашите очаквания за техните задължения и отговорности, като се постараете да предотвратите впечатлението, че парите просто им се полагат. Получаването на компенсация за изпълнението на конкретна работа е компонент в приучаването към финансова отговорност.

3.Определете онези задължения за реда у дома, които не водят до финансово възнаграждение.

Децата трябва да разберат, че за изпълнението на отговорностите към семейството и обществото не се полага заплащане.

4.Насърчавайте предприемаческия дух.

Поощрявайте детето си да мисли как да изкарва пари. Дайте му възможност да предлага и изпълнява различни задачи, за да отвори ума си за предоставящите се пред него възможности. Финансовата отговорност, съчетана с предприемачески дух, може да бъде могъща сила.

5.Не лишавайте от джобни детето си „за наказание“.

Разполагането с пари, а не достъпът до тях, е основният инструмент за възпитаване на финансова грамотност. Парите са за свършена работа, а не за мотивация на добро поведение. За провинения в тази посока търсете други наказания.

6.Обсъждайте с децата дългосрочните им цели.

Ако детето ви мечтае за скъпа вещ – определете това като финансова цел и разработете финансов план за нейното постигане. Самоуважението, което ще изградят при този процес е безценно. Много често ние лишаваме децата от незабравимото усещане за успех при постигането на някаква цел, като им даваме нещо наготово, вместо да ги оставим да го заработят сами.

7. Бъдете за пример.

Ако говорим честно, мнозина възрастни не са най-добрият пример за умно и рационално поведение в сферата на финансите, но може би не е късно да се научим да планираме грамотно разходите си, да спестяваме и инвестираме средства.

 

Какво ли щеше да бъде, ако ни бяха учили на това като деца…