Урок по благотворителност. Важно ли е децата да усвоят умението да дават?

Гергана Грънчарова 05 Ян. без коментари LeadersPlay-благотворителност-интерактивни-обучения-за-деца-финансова-грамотност-предприемачество-личностни-умения

Когато детето преживява различни ситуации, то се учи. А когато разширява хоризонтите си, то гради и ценностната си система. Част от нормалното емоционално развитие на малкия човек е да мисли първо за себе си. А нашата работа като родители е да го научим да мисли за света – този свят, в който толерантността и съпричастието ствават все по-важни за оцеляването ни. Да направим благотворителността част от живота на нашите деца е работа, която изисква и усилия, и постоянство, но резултатът си струва.


Милосърдието не е отживелица

Заниманието с благотворителност възпитава у децата разбирането за добро и лошо, приучава ги към загриженост, носи удовлетвореност и в крайна сметка изгражда неравнодушни личности, които не само ще даряват на света добрината си, но и ще бъдат ценени, обичани и уважавани. Милосърдието не е отживелица, а уроците по доброта, сърдечност и безкористност се преподават най-добре с личен пример.


Нашето добро дело

Тази година своя първи урок по благотворителност получиха децата, които се обучават по програмите “Финансова грамотност” и “Изграждане на личностни умения” на LeadersPlay. Заедно с тях на 13 декември компанията ни организира благотворителен коледен базар под наслов “Деца даряват обяд на други деца”. От продажбата на изработените от тях предмети децата успяха да съберат сумата от 370 лева, които дарихме на партньорите ни от Holiday Heroes за закупуване на храни от първа необходимост за семейства в нужда.

Социалната ангажираност е част от образователния процес в LeadersPlay, но целта на кампанията ни не беше единствено в набирането на средства. Децата преживяха незабравими емоции, споделяйки труд, време и приятелство, за да зарадват свои връстници, които нямат техните възможности. И отнесоха в сърцата си урока, че състраданието е преди благотворителността, че споделянето е повече от притежанието!

И че един ден, прекаран в правене на добро, е по-хубав от всичко, което може да се купи с пари!

 

LeadersPlay-благотворителност-интерактивни-обучения-за-деца-финансова-грамотност-предприемачество-личностни-умения

Как да учим децата на благотворителност

 

Разговаряйте с децата и възпитавайте с примери. Беседите за смисъла и целите на благотворителността могат да започнат в най-ранна детска възраст. На 4-годишна възраст децата вече отлично познават радостта от това да получиш подарък и са готови да научат нещо повече за радостта да дариш на човек в нужда. Всеки път, когато пускате някой лев в кутията за дарения в магазина, обяснявайте защо и за кого го правите. Всеки път, когато отделяте средства за някаква благотворителна кампания, намерете думите, които ще предизвикат у детето ви съпреживяване с вашата кауза и радост, че помага на другите.

Поощрявайте доброволния труд. Доброволчеството е неразривна част от благотворителността и ще възпита у детето ви дисциплина и чувство за отговорност. По-големите деца могат да участват в облагородяването на кварталната градинка, да помагат в приют за бездомни животни или дори да пазаруват за възрастните съседи. Даряването на време е не по-малко ценно от даряването на пари.

Направете своя семейна традиция. За да научите детето, че благотворителността не е дело само за Коледа и Великден, поставете началото на своя оригинална семейна традиция. Например за всеки рожден ден на детето си искайте от него да избере кауза, за която да дарите известна сума. Попитайте: „Какво от изминалата година ти направи най-голямо впечатление?”. Или: „Какво те прави щастлив?”. В зависимост от отговора ще изберете за какво да дарите и да споделите радостта от рожденния ден с другите. Може да бъде за спортен отбор, за театрална трупа, за музей. Не е важна сумата, важно е да научите детето да мисли за другите в деня на своя празник. Не е толкова важен и обектът – всеки акт, идващ от сърцето, е ценен. А постоянството през годините ще превърне благотворителността в неразривна част от ценностната система на вашето дете, което ще порасне като добър човек.

Тогава навярно ще споделите и радостта на световно известния експерт по въпросите на филантропията Керъл Уайсмън, възпитавала синовете си в тези принципи, която казва: „За мен е важно, че синовете ми пораснаха, възприемайки себе си като филантропи. Те не само смятат, че има какво да предложат на другите – пари и време, те също така вярват, че актът на дарението – това е тяхно задължение и привилегия”.