Имат ли място парите в света на децата?

Гергана Грънчарова 15 Ян. без коментари парите в света на децата

Ако криете от децата си вашите финансови проблеми или дори успехи, ако мислите, че разговорите за пари могат да опорочат детството им, то помислете: не ги ли лишавате от ценен опит, който несъмнено ще има влияние върху бъдещето им? Едно от най-важните неща, казват психолозите, които родителят може да направи за детето си, е да му помогне да порасне уверено. Ако говорим за пари, то най-важното нещо, което е в състояние да направи един родител, е да създаде у детето си увереността, че има власт над парите, а не е техен роб. 

 

Увереността идва със знанието и никога с невежеството

Не отлагайте темата, свързана с парите, за времето, „когато пораснат“. Всичко, което научат от най-ранна възраст, ще се превърне в разумна привичка и ценен опит. Не парите, независимо от количеството, а отношението към тях ще им даде властта да бъдат уверени господари, а не роби на финикийските знаци. И отново изследванията на социалните антрополози показват, че степента на умението на младите хора да градят финансовото си бъдеще зависи пряко от това, какво са научили в детството си.

 

Разговор за парите

Когато американският журналист и баща на две дъщери Брус Фейлър събира материали за книгата си „Тайната на щастливите семейства“, той разговаря с различни хора по темата „децата и парите“. Интересен събеседник се оказва банкерът и финансов консултант Байрън Трот, който изненадва Фейлър с живия си интерес към финансовата грамотност на подрастващите, без да се бои, че един ден те ще му вземат хляба. Негови клиенти са едни от най-богатите хора в САЩ и несъмнено знаят как да изкарват пари, но наблюденията му показват, че и те правят най-разпространените родителски грешки.

 

Съветите на банкера


Говорете с децата по финансови въпроси

Повечето родители избягват разговорите за пари. Бъдете честни и споделяйте и грешките си – как заработвате парите си, как ги спестявате, как ги умножавате или губите. Цели 80% от младите хора, които учат в колеж, никога не са разговаряли с родителите си как правилно да се разпореждат с парите. Едно от най-важните ви задължения е да ги ограмотите финансово. Статистиката показва, че колкото повече родителите са споделяли с децата си проблеми с дългове, толкова по-малка е вероятността децата им да затънат в тях. Истината не обременява, прави го невежеството.


Свалете помощните колела

Един от най-съществените проблеми, който наблюдавам, е нежеланието на родителите да дадат свобода на децата си за самостоятелни решения. Ако спестените джобни или подарените от баба и дядо пари за рождения ден отидат за някоя глупост, няма да е фатално. Стига да последва убедителен разговор, който ще превърне загубените 10 лева сега в спестени 100 лева след година. Учат ни грешките, а не нравоученията.


Уважавайте целите им

Според моите наблюдения, успяват хората, които следват собствения си път. Родителите, които смятат, че тяхната любима работа на всяка цена трябва да бъде любима и за децата им, залагат бомба със закъснител. Позволете на децата си да мечтаят.


Поощрявайте ги да изкарват пари

Работата ще е полезна за децата ви, дори ако семейството има висок стандарт. Разпространеното мнение, че това непременно ще е за сметка на училището или на домашните задължения, не се потвърждава от статистиката. Децата се учат да разпределят времето и задачите си, познават цената на парите, растат отговорни и удовлетворени. Още по-добре ще бъде ако им хрумне идея за някакво свое, подходящо за възрастта им бизнес начинание, което да подкрепите. Най-успешните хора, които познавам, са се занимавали с бизнес в ранна възраст. Абсолютно всички.

–––––––––––-

Бел. ав. Преди няколко седмици бащата на едно от децата, които се обучават в курса по финансова грамотност на LeadersPlay, разказа случка от преди няколко лета. Невръстната му тогава дъщеря събирала красиви камъчета по морския бряг с други деца. Изненадата дошла, когато ги подредила във въображаемо магазинче и се опитала да ги продаде на курортистите. Тогава се посмяхме, а трябваше да ръкопляскаме на малкия предприемач, който расте пред очите ни.