Равносметката: На каквото и да те учи животът, сърцето вярва в чудесa.

Гергана Грънчарова 31 Дек. без коментари Лятна академия по предприемачество и програмиране

Ако отминаващата 2016 година може да бъде описана с едно единствено изречение, то би звучало по следния начин – “На каквото и да те учи животът, сърцето вярва в чудеса”.  Не знам дали аз самата вярвам в чудеса, но знам, че когато работиш упорито и си посветен изцяло на каузата си, каквото и да ти се случва, то неминуемо намираш сили да се изправиш и да опиташ поне още един път.

Връщайки се назад, осъзнавам, че 2016 година промени и мен, и компанията ми драстично. С разширяването на дейността на LeadersPlay – от предоставянето на игровизирани обучения по предприемачество, финансова грамотност и социални умения за деца и младежи – към разработката на софтуерни продукти в същата сфера, най-накрая усетих, че съм намерила мястото си и че екипът, който застана зад мен, е изграден от хора, които са не просто професионалисти, но и с времето започнах да чувствам като истинско семейство. 

Преди да ги срещна, вярвах, че в основата на успеха, стои добрата идея, защото колкото по-грабваща и социално значима е тя, толкова повече хора биха я припознали и подкрепили. Сега вече знам, че съм грешала. Без правилния екип – дори най-добрата идея може да загуби напълно смисъла си. 

Когато стартирах LeadersPlay, всичко, което исках, е да дам на българските деца, това, което никой не даде на мен в училище, а именно пламенното желание за успех, за борба, за промяна на света, в който живеем. 2016 година ми даде възможността да срещна хората, които искат да работят за осъществяването на тази промяна. Ето какво постиганхме:

Обучения

През 2016 година през обученията ни преминаха близо 300 деца.

screen-shot-2016-12-31-at-12-08-18-pm

3 Работилници по лидерство, предприемачество и финанси 

2 Работилници по предприемачество и програмиране 

5 Отворени урока по предприемачество и финансова грамотност 

Лятна академия по предприемачество и програмиране 

Лятна академия по социални умения, анимация и дигитално рисуване 

Цялостен курс по предприемачество 

Цялостен курс по финансова грамотност 

Академия по лидерство, предприемачество и финанси 

Отворен урок по здравословен начин на живот 

2 Интерактивни работилници по дигитално предприемачество 

Проекти

Безплатна мобилна игра за обучение на деца по предприемачество и финанси

 Бордова игра за обучение на деца по предприемачество и финанси 

обучение на деца по предприемачество

LeadStreet е игра, специално създадена за деца на възраст между 7 и 12 години, която има за цел да им предаде основни уроци по предприемачество и да ги научи да бъдат активни по отношение на заобикалящия ги свят. 

Когато си свалите играта (Android, iOS), ще видите, че на всеки ход децата трябва да направят избор между няколко карти. На тези карти са поместени различни ресурси – например: бизнес, обучение, забава, време и т.н. Ако едната карта им дава +3 бизнес и -1 време, а другата им дава +1 бизнес, +1 обучение и -1 забава, те трябва да преценят в дългосрочен план коя карта ще допринесе за постигането на крайната им цел. Макар и моделът да изглежда привидно лесен, той оказва изключителни резултати върху децата. Учи ги да взимат навременни решения, да бъдат целенасочени и да преценяват кога и от какво точно имат нужда. С постигането на заложените цели, децата започват постепенно да придобиват увереност в себе си и във взетите от тях решения, което е предпоставка и за изграждането на вътрешната им мотивация.

По отношение на финансовата грамотност сме заложили два основни урока. Първият е, че парите не са цел, а средство, чрез което можем да постигнем значително по-лесно стремежите си, а вторият – умения за управление на финанси. В играта има банка, която позволява на децата да депозират парите, които получават по време на игра, за 3, 5 или 7 хода като на екрана им се изписва каква е финалната сума, която ще получат в края на съответните ходове. В последствие парите могат да бъдат разменяни за ресурси. 

За да бъдем максимално близки до случващото се в реалния свят, изградихме и два режима на игра на LeadStreet. При първия режим децата сами си избират на кое поле да стъпят и по този начин стратегията, която изграждат по време на играта, не се влияе от никакви външни фактори, а единствено от личния им избор. Вторият режим на игра е със зар. При него играчите могат да разчитат на късмета си и едновременно с това да се учат как да адаптират стратегията си спрямо външните влияния.

Подкаст за предприемачеството в България

подкаст-предприемачество

WakeUp and StartUp е подкаст, в който eжеседмично ви срещаме с успешни български предприемачи, които разказват за страстта, провалите и трънливия път към сбъдването на мечтите им.

Инициативи

През февруари дадохме началото на мащабно събитие, основната цел на което е да подпомогне децата на България в изграждането на ценни и полезни навици за управление на личните им финансови средстваФинанси 404 е образователна инициатива, която събира в класната стая учениците с изявени професионалисти, натрупали опит в реалния свят. Представители на различни компании – финансисти, бизнесмени, предприемачи, или просто личности, мотивирани от целите на инициативата, влизат в час и разказват на децата своя личен опит – с успехите, грешките и поуките. Те запознават децата с основите на управлението на личните средства, провокират предприемаческия им дух и работят за повишаване на финансовата им култура. 

Повече информация за инициативата можете да намерите – тук.

LeadersPlay-интерактивни-обучения-за-деца-финансова-грамотност-предприемачество-личностни-умения

Статии

През 2016 година написахме 15 статии, подплътени с много съвети, насочени към родителите, които искат да ограмотят функционално децата си. Сред най-четените са:

7 съвета за възпитание на финансова грамотност у децата 

Имат ли място парите в света на децата? 

Защо промяната в образователната система е необходима? 

Как да научим децата да работят в екип? 

Предизвикателството да отгледаш предприемач 

Съвременният свят изисква от децата нови умения 

Интервюта

Малка част от любимите ни интервюта през 2016 г.:

Гергана Грънчарова: Ние възпитаваме умения, необходими за 21 век 

Гергана Грънчарова: Светът щеше да е по-различен, ако учехме бизнес в училище

Иновации в образованието: LeadersPlay 

Пътят на предприемача: Гергана Грънчарова 

Съвременните технологии развиват у децата все по-голяма потребност от комуникация 

Игровизацията е ключ за подобряване на финансовата грамотност 

Финансовата грамотност дава свобода на избора 

Гергана Грънчарова в предаването „Плюс един“ 

LeadersPlay-интерактивни-обучения-за-деца-финансова-грамотност-предприемачество-личностни-умения

Номинации и награди

Само след година упорит труд, насочен към промяна на българската образователна система, през 2016 година LeadersPlay получи редица номинации и отличия. Част от тях са:

май 2016 г. – Номинация на Гергана Грънчарова за най-изявена млада личност (The Outstanding Young Persons of Bulgaria – TOYP Bulgaria) на 2016 г. в категорията Бизнес, икономика и предприемачество на JCI Bulgaria.

септември 2016 г. – Отличие на Гергана Грънчарова от Forbes Bulgaria като една от успелите млади личности под 30 години в проекта “30 под 30”.

ноември 2016 г. – Гергана е сред националните финалисти във формата на Central European Startup Awards в категория за най-влиятелна жена в предприемаческата екосистема на България, а LeadersPlay е сред финалистите в категорията, която отличава компаниите, работещи за развитието на българското общество.

декември 2016 г. – LeadersPlay е сред номинираните в Национален конкурс за иновативно предприятие на 2016 година в категории “Иновация за развитие на таланти”, a мобилната игра – LeadStreet получава своята първа номинация в категория –  “Иновация в креативните индустрии”.

През декември 2016 г. LeadersPlay е номинирана и за Forbes Business Awards в категория “Най-добър стартиращ бизнес”, а Гергана получава 4 номинации в проекта на Дарик радио “40 до 40”. Предстои през януари да научим и оценките на журито.

Отзиви от 2016 г.

LeadersPlay-интерактивни-обучения-за-деца-финансова-грамотност-предприемачество-личностни-умения

„Детето беше много щастливо и въодушевено, харесваше целия екип, много се забавлява и ще се радваме ако организирате и занятия през годината. Весело лято на всички!“

„Днес Иван бързаше, за да бъде първи. Благодарим за чудесната седмица! Ще дойдем отново!“

„Децата останаха много доволни и откриха нови интереси.“

„Към този момент детето ми никога не е искало да отиде на занимание, избрано от мен с такъв ентусиазъм. Благодаря ви!“

„Очакваме с нетърпение занятията през годината.“

„Невероятни сте. Продължавайте с този ентусиазъм и занапред!“

„Благодаря и поздравления за добрата работа. Успех!“

„Страхотен екип с умения да работи с деца!“

„Благодаря за хубавото и полезно изкарване! Ще дойдем отново.“

“Качество. Мотивация. Успех. Първият курс, на който ходих с искрено желание и нямам търпения да се кача на следващото стъпало!”

“Страхотен екип, състоящ се от опитни и отговорни професионалисти!”

“Във време, когато говорим за нуждата от различо образование, стимулиращо децата ни да мислят, екипът на LeadersPlay показва как това може да се случи на практика. Резултатите за нас: заинтригувано дете, което с удоволствие посещава заниманията и развива знания и умения, осъзнатост и отговорно отношение у всички нас към семейния бюджет и не на последно място – забавление  :) Благодаря на LeadersPlay за ентусиазма, професионализма и отдадеността, с която учат децата ни и нас!”

LeadersPlay-интерактивни-обучения-за-деца-финансова-грамотност-предприемачество-личностни-умения

Благодарим ви за подкрепата!

На каквото и да те учи животът, сърцето вярва в чудесa.